Kas iskelet sistemi ile ilgili ağrı, fonksiyon kaybı, sakatlık ve yetersizliğin tedavisinde elektrik akımı, sıcak-soğuk, çeşitli frekansta ses dalgaları, manyetik alan tedavisi, hidroterapi (su tedavisi) gibi fiziksel ajan ve tekniklerin kullanılmasıdır. Fizik tedavi ağrılı durumun, özürlülük ve engelliliğin etkilerini en aza indirerek kişinin işine ve sosyal yaşama dönüşünü kolaylaştırır.
Herhangi bir nedenle engelli hale gelmiş kişileri topluma kazandırmak için uygulanan tedavilerin bütünüdür. Amaç, özürlü ve engellilere ya da değişik nedenlerle fonksiyonel bağımsızlığını yitirmiş insanlara fiziksel, ruhsal, ekonomik ve sosyal yönden olabildiğince bağımsızlık kazandırmaya çalışmaktır. Hastayla uyumlu ve kapsamlı uygulanan rehabilitasyon programı yatağa ve başkalarına bağımlı kalma süresini kısaltacak ve yaşam kalitesini yükseltecektir.

Fizik tedavi uzmanı denetiminde fizyoterapistler tarafından uygulanır.

  • Çok değişik aletler ve sistemler olmasına rağmen aşağıdakiler sık kullanılan yöntemlerden bazılarıdır.
  • Hotpack (Sıcak Paketler)
  • Parafin
  • Cold Pack (Buz Paketi)
  • Ultrason
  • İnfrared Işınlar
  • Lazer
  • Traksiyon
  • TENS
  • Compex
  • İnterferans
  • Galvani Akım
  • Vakum
  • Kısa Dalga
  • Manuel Terapi
  • Terapötik (Tedavi Edici) Egzersizler

Daha önceden yaptırdığınız mevcut laboratuar, röntgen MR ve varsa önceki tedavi durumunuzu gösteren hastane veya doktorunuzdan almış olduğunuz belgeler ile halen kullanmakta olduğunuz ilaçlarınızın isimleri, eğer protez kullanıyorsanız onu da beraberinizde getirmeniz faydalı olabilir.

Giysiniz konusunda terapistinizle önceden görüşebilirsiniz.

Romatizmal Hastalıklar hareket sistemimizin (kas-iskelet sistemi) ağrı ve hareket kısıtlığı gibi yakınmalara yol açan hastalıklarıdır. Hareket sistemimiz eklemler, eklemler çevresindeki bağlar, tendon adı verilen kasların kemiklere yapışma bölgeleri, bursa adı verilen içi sıvı dolu kesecikler, kaslar, bağ dokusu ve kemiklerden oluşmuştur.
200 ün üzerinde romatizmal hastalık tanımlanmıştır. Romatizmal hastalıklar da

  1. Yumuşak doku romatizmaları (fibromyalji sendromu, myofasyal ağrı sendromu, tendinitler gibi)
  2. İltihaplı romatizmalar (romatoid artrit, ankilozan spondilit, akut romatizmal ateş, skleroderma, Behçet Hastalığı vs)
  3. Eklem kıkırdağının yıpranmasıyla ortaya çıkan romatizmal hastalıklar (artroz = kireçlenme) olarak sınıflandırılabilmektedirler.

Tüm eklem ve kas ağrıları (omuz, kol, dirsek, el-elbileği, kalça, diz, bacak, ayak-ayak bileği)
Boyun, sırt, bel ağrıları (fıtıklar, disk kaymaları, duruş bozuklukları, yumuşak doku yaralanmaları)
Kalça-Diz-Omuz protezi operasyonu, artroskopik girişim, el cerrahisi operasyonu sonrası veya kırık-çıkık sonrası ağrısı ve hareket kısıtlılığı olan hastalar Kemik erimesi saptanan hastalar ve İnme (felç), yüz felci, çocuk felci sekeli, spastik özürlü, Parkinson Hastalığı, omurilik yaralanması, MS (Multipl Skleroz), travmatik beyin yaralanması, sinir sıkışması ve sinir yaralanmaları sonrasında hareket kısıtlılığı, kaslarda güçsüzlük ve spastisite olan hastaların ağrının giderilmesi, hareketliliğin sağlanması, kas kuvvetinin arttırılıp, yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ ne başvurması gereklidir.

Fizik Tedavi cihazlarla uygulanır. Uygun cihazlar fizyoterapistler tarafından bilinçli ve doğru kullanıldığı zaman ağrı duymazsınız. Ancak fizik tedavi fizyoterapist olmayan kişiler tarafından uygulanırsa, yanlış uygulanma riski olduğu için ağrı duyulabilir ve vücuda zarar verebilir. Rehabilitasyon uygulamaları sırasında germe egzersizleri uygulandığı zaman ağrı hissedebilirsiniz. Ancak Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzman Doktoru gözetiminde ve fizyoterapistler tarafından yaptırılan egzersizlerin vücudunuza zararı olmaz.

Fizik Tedavinin ortalama seans süresi 45 dakika ile 1,5 saat arasında değişmektedir. Ancak rehabilitasyon uygulamaları yapılan ortopedik ve nörolojik hastalıklarda daha da uzun sürebilir. Toplam seans sayısı ise 10 – 21 arasında değişir. Rehabilitasyon uygulamalarında hastaya göre değişmekle birlikte seans sayısı da artabilmektedir.